Tampereen Teknillinen Yliopisto / Tietotalo - 22.10.2005

Tracon
Anime-lehti

Ohjelma.

Aikataulu

AMV Iron Chef
AMV Iron Chef on kilpailu, jossa tekijöille on annettu n. 2 tuntia aikaa tehdä video valitsemastaan animesta ja juuri ennen kisaa heille annetusta musiikkikappaleesta. Ajan loputtua kilpailijoiden täytyy lopettaa videon editointi ja antaa tuomittavaksi siihen mennessä aikaan saatu video. Myös yleisöllä on mahdollisuus päästä seuraamaan videoiden tekoa. Säännöt. (Kyuu Eturautti, Tero Nybacka, Ville Virta)

AMV-paneeli
AMV-paneelissa käydään läpi animemusiikkivideoiden (AMV) historiaa ja nykypäivää etenkin suomalaisen harrastuksen näkökulmasta. AMV-harrastuksen kehitystä jarruttaa ristiriitainen tilanne - animen tuottajille ja levittäjille AMV:t ovat positiivinen asia, mutta musiikkiteollisuuden etujärjestöt muodostavat ison ongelman. Miten turvataan ja kehitetään alan harrastusta tästä eteenpäin? Yleisöllä on myös mahdollisuus esittää kysymyksiä alan pitkäaikaisille harrastajille. Puheenjohtaja Kyuu Eturautti.

Anime roolipeleissä
Esitelmässä lähestytään ensin aihetta pelinjohtajan näkökulmasta ja käydään läpi mitä erilaisia "harhakäsityksiä" löytyy (lähinnä julkaistuissa tuotteissa) siitä mitä Anime mukamas on. Kerrotaan, miten PJ voi luoda oman pelinsä omista aineksistaan ja mitä erilaisia animessa usein nähtyjä maneereita voi käyttää. Käydään läpi myös miten voidaan hyödyntää suomalaisten roolipelaajien ja animeharrastajien monia yhteisiä piirteitä. Lopuksi listaa hyvistä ideoista ja miksi tiettyjä sarjoja voisi katsoa. (Janne Kemppi)

Barbaarin morsian
Barbaarin morsian on smial Morelin tekemä aito suomalainen barbaarielokuva vuodelta 2004. Salskeita urhoja, kauniita neitoja, verisiä taistoja ja mystistä noituutta. Ainutkertainen elokuvakokemus 25 minuutissa!

Confrontation-turnaus
TraConfrontation on Rackhamin Confrontation-pelin pelaajille järjestettävä yksipäiväinen turnaus. Tule mukaan pelaamaan tai muuten vaan katsomaan, mistä on kyse!

Cosplay-paneeli
Cosplay-paneelissa käsitellään cosplay-harrastuksen viimeaikaista medianäkyvyyttä, tarkastellaan suomalaista harrastuskenttää sekä puhutaan cosplay-asun tekemisen perusasioista. Paneelissa keskustelemassa ovat pukuompelija Mira Harju, Cosplay Finlandin toiminnanjohtaja Mauno Joukamaa sekä Animecon III:n cosplay-kisan voittaja Liisa Paakkanen. Paneelin juontaa Kyuu Eturautti.

Cosplay-työpaja
Cosplay-työpaja on hyvä paikka hakea vinkkejä cosplay-pukujen suunnitteluun. Tarjolla on vinkkejä, neuvoja ja vapaata keskustelua puvuntekijöiden kanssa. Yhdessä käydään läpi perusasioita, eri puvunteon malleja sekä heitellään ilmoille ideoita, joita voidaan yhteistuumin suunnitella. Työpajaan kannattaa ottaa referenssikuvia ja muuta suunnittelumateriaalia mukaan. Työpajaa hoitaa Mauno Joukamaa, mukana on useita puvuntekijöitä.

Formalistiset tekniikat roolipeleissä
Perinteisesti roolipeleissä tapahtuva toiminta jaetaan "roolipelaamiseen" ja "metapelaamiseen" sen mukaan, oikeutetaanko toiminta sääntöjen vai mielikuvitustilanteen perusteella. Viimeisen parin vuoden mittaan on kuitenkin julkaistu lukuisia pelejä, joissa säännöt räikeästi vaativat hyvin metapelimäisiä asioita pelaajilta, oletetusti roolipelikokemusta parantaakseen. Esimerkiksi kerrontaoikeuksien jakaminen, rituaalien formalisoiminen, selkkausten ratkaisu, resurssinhallintajärjestelmät ja fortune-in-the-middle -ajattelu kumpuavat kaikki formalistisesta lähestymistavasta. Luento tarkastelee formalistista pelisuunnittelua kokonaisuutena sekä teoriassa ja käytännössä. Pyrkimyksenä osoittaa, mitä tarkoituksia tämä pelisuunnittelun lähestymistapa palvelee. Tuloksena olevat pelit omaavat usein paljon lautapelien hyviä puolia, kuten helpon pelattavuuden, nopeuden, toimintavarmuuden ja määrätietoisuuden.

Hevoset roolipeleissä
Hevoset? Kuka niistä nyt piittaisi, kauramopoilla mennään taistelukentälle ja sillä siisti! Roolipeleissä lapsipuolen asemaan jäänyt kulkupeli kaipaa faktaa fiktion sijaan - niin pelaajan kuin pelinjohtajankin on hyvä tietää tuosta fantasiamaailman perusmoottorista hivenen lisää. Tarjolla tietoa ja vastauksia kysymyksiin.

Hyvä peli
Mitä pöytäpeleissä kannattaisi ottaa huomioon, että pelistä tulisi osallistujilleen nautittava? Pohdintaa, neuvoja ja havaintoja sekä pelaajan että pelinjohtajan näkökulmasta. (Panu Hotti)

Kissankorvatyöpaja
Kissankorvatyöpajassa pääsee askartelemaan pörröisiä päänkoristeita osaavan opastuksen johdolla. Pajaan otetaan 18 ensimmäistä infopisteeseen ennakkoilmoittautunutta askartelijaa. (Mauno Joukamaa)

Lautapelejä
Paikalla on lautapelejä, joita voi pelata.

Lord of the Rings
Games Workshop ylpeänä esittää: Mines of Moria (Lord of the Rings) miniatyyristrategiapelin esittelytilaisuus. Tule yksin tai kaverin kanssa pelaamaan, nähdään silloin! Lisätietoja

Luolaholvaus
Luolaholvaaminen on perimmäistä roolipeliä, joka sijoittuu maanalaiseen katakombiin. Tämä on hyvin vanha ja perinteinen roolipelaamisen muoto viime vuosituhannelta. Taistelua ja mysteereitä on paljon ja seikkailut huolellisesti valmisteltuja. Suurimpana erona perinteiseen roolipelaamiseen on se, että Luolaholvausliiton peleissä Luolamestarit (LM:t) ovat pelaajien vastustajia, kilvoitellen keskenään hahmontapon jalossa urheilussa. Pelaajat kilpailevat keskenään pelaajasarjassa ja joukkuesarjassa keräten (kokemus)pisteitä. Sääntöinä on suomenkielisen D&D tunnelmalle paljon velkaa oleva itsekehitelty järjestelmä, joka puolestaan on antanut runsaasti vaikutteita mm. suositulle 3. laitokselle. Kaikenkaikkiaan voidaan todeta, että tilaisuus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä millaista roolipelaaminen voi parhaimmillaan olla.

Miekkailunäytös, The School of European Swordmanship
Guy Windsorin perustama ja ylläpitämä miekkailukoulu The School of European Swordsmanship opettaa useimpien eurooppalaisten 1300-1800-lukujen miekkatyyppien historiallisesti oikeaoppista käyttöä alkuperäisten mestareiden muistiinmerkitsemien periaatteiden mukaisesti. Paikalle saapuu muutama koulun oppilas Tampereelta esittelemään harrastustaan.

Miniatyyripikamaalauskilpailu
Miniatyyri maalataan paikan päällä järjestäjän ennakkoon esille asettamista valmiiksi pohjamaalatuista miniatyyreistä. Aikaa on tasan 30 minuuttia maalata miniatyyri valmiiksi. Tarvikkeet järjestäjien/GW:n puolesta, figun saa arvostelun jälkeen viedä mukanaan, parhaat palkitaan. Ilmoittautuminen maalauskilpailuun on paikan päällä, ei osallistumismaksua. Mahdollisesti useampia eriä, koska käytännön maksimi on noin 10 osallistujaa per erä.

Mitä ovat anime ja manga?
Japanilainen animaatio ja sarjakuva ovat viime vuosina vyöryneet suomalaisten tietoisuuteen. Tule kuuntelemaan, mistä aiheessaon kyse Pokémonien, koulutyttöjen ja lonkeroiden lisäksi. (Mikko Lammi)

Mitä ovat roolipelit ja LARP?
Rooli- ja liveroolipelaamisen lyhyt oppimäärä maallikolle, alle puolessa tunnissa! Ohjelmassa selitetään mitä on larppaaminen ja roolipelaaminen ja mitä se ei ole. Käydään lyhyesti läpi näiden yhteinen ja erillinen historia, saapuminen Suomeen sekä nykypäivä. Esitellään muutamia tunnetuimpia nimiä, ja tehdään jotain arvauksia tulevasta. (Anni Nupponen, Otto Martin)

MTG / Ravnica: City of Guilds -sealed
Jokainen pelaaja saa yhden Ravnica Tournament Packin ja kaksi Ravnica-boosteria, joiden sisällöstä rakennetaan vähintään 40 kortin pakka. Basiclandeja saa käyttää vapaasti. Osallistumismaksu on 20 euroa.

Paratiisi 9 -larp
Kaivoshenkinen ja tunnelmapainotteinen scifi-larp, jossa tulevaisuuden duunareiden olot ovat kaukana hohdokkaasta. Sääntöjärjestelmänä toimii pelaajien mielikuvitukseen luottava KPJ, ja konfliktinmallinnus tapahtuu latekseilla, boffereilla ja airsoft-aseilla. Pelaajia otetaan 50 ennakkoilmoittautumisella. Lisäksi paikan päällä voi kysellä ylimääräisiä hahmoja ja hazardipaikkoja. Peli on ilmainen Traconiin osallistuville. Ikäraja 16 vuotta. Ilmoittautumistiedot: nimi, ikä, e-mail, aikaisempi larp-kokemus, hahmotoiveet, allergiat, muut peliä haittaavat tekijät, onko altis epileptisille kohtauksille, onko mahdollisuutta tuoda airsoft-asetta tai tavallista mustaa uniformua, muuta (esim. jotain erikoistaitoja, löytyykö ympäristöön erityisen hyvin sopivia proppeja, jne). Lähetä ilmoittautumisesi ja mahdolliset kysymyksesi osoitteeseen kaivoslarp@yahoo.co.uk. Pelinjohtajat Eevi Korhonen ja Mika Isomaa (044-2863090). Lisätietoja

Pelihahmojen suunnittelu
Työpajassa tutustutaan roolipelihahmojen suunnitteluun ja käsikirjoittamiseen Erilaisia tapoja syventää hahmoja kokeillaan pienten harjotusten avulla. (Petri Lankoski)

Piirustuskilpailu
Piirustuskilpailu on avoin kaikille Traconiin osallistuville. Aiheen tulee olla tapahtuman henkeen sopiva ja työt tehdään paikan päällä A4-kokoiselle valkoiselle paperille. Ennen työn aloittamista osallistujan tulee käydä hakemassa paperiinsa leima, jolla varmistaa työnsä hyväksymisen mukaan kilpailuun. Työvälineinä voi käyttää kaikkea muuta paitsi tietokonetta. (lyijykynä, tussi, vesiväri tms.) Kilpailuun osallistuvat työt tulee palauttaa klo. 14.00 mennessä, jonka jälkeen työt laitetaan esille. Voittaja valitaan yleisöäänestyksellä.

Renessanssitanssit
Historiallista hoviloistoa ja arvokkuutta renessanssin ajan tyyliin. Hämeen Keskiaikaseura esittää joitakin eurooppalaisia hovitansseja suunnilleen aikakaudelta 1450-1650. Tapahtuman loppupuolella yleisöllä on tilaisuus tutustua näihin tansseihin ihan käytännössäkin ja kokeilla muutamaa helppoa tanssia.

Roolipelejä
Tapahtumassa pelautetaan myös muutamia aloittelijoille sopivia roolipelejä. Ilmoittautuminen paikan päällä.

Roolipelien hyvät ja pahat puolet
Tervetuloa keskustelemaan roolipelien hyvistä ja huonoista puolista! Keskustelua koetetaan rakentaa (sekä yleisön että järjestäjien) käytännön kokemuksien pohjalle. Yhdessä sitten pohditaan, mistä eri asioista roolipelien ääressä voikaan nauttia ja kärsiä, ja millä eri tavoilla hyviin asioihin voi pyrkiä ja välttää pahaa. (Janne Räsänen)

Roolipelit ja IRC
Roolipelien pelaaminen IRC:n välityksellä. Mitä? Miksi? Onko se mahdollista? Kuka muka sellaista tekee? Kyllä, se on mahdollista, ja jopa kivaa. Kertomuksia ja kokemuksista IRC-ropettamisen hyvistä ja huonoista puolista. Kommentteja sekä pelinjohtajan että pelaajien näkökulmasta, havainnollistaen "oikean" ja IRC-roolipelaamisen olennaiset erot. (Vesa Ahola)

Rottinkitaistelunäytös
Rottinkitaistelu on 1966 Yhdysvalloissa kehitetty moderni kamppailulaji, joka hakee innoituksensa keskiajan Euroopan taistelutaidoista. Tyypillisimmät aseet ovat yhden ja kahden käden miekat, kirveet sekä keihäät. Aseiden materiaalina käytetään rottinkia, mikä mahdollistaa turvallisen täyskontaktiottelun.

SFX, eli ympäristö- ja hahmoimmersion tehostekeinot pöytäroolipeleissä
Työpaja-tyylinen esitelmä- ja keskustelutilaisuus "erikoistehosteista" kuten musiikista, valaistuksesta ynnä muusta proppaamisesta pöytäroolipeleissä. Käytännössä kokeiltuja ja hyviksi (sekä huonoiksi) havaittuja keinoja todellisuudesta irroittautumiseen sorkkaraudalla. Jos kiinnostuit, tule paikalle kuuntelemaan vinkkejä, jakamaan omasi ja keskustelemaan.

Star Wreck - In the Pirkinning
Star Wreck on ensimmäinen kotimainen science fiction -komedia ja kokoillan tehoste-elokuva. Silmiähivelevät erikoistehosteet ja räväkkä huumori luovat kehykset eeppiselle tarinalle tähtilaivan kapteenista Pirkistä (Samuli Torssonen), joka lähtee tavoittelemaan maailmankaikkeuden herruutta.

Tokusatsu
Sana "tokusatsu" tarkoittaa erikoistehosteita. Esityksessä luodaan yleiskatsaus japanilaisen television tokusatsu-sarjoihin 1960-luvulta alkaen. Esityksessä yleisön nähtäville tuodaan hämmästyttävä valikoima erivärisiin kumi- ja vinyylipukuihin sonnustautuneita supersankareita, ja osoitetaan Ritari Ässälle muutama haastaja, jotka saavat Michael Knightin nielemään pölyä. Kaikkea nähtyä ei tarvitse ottaa turhan vakavasti. Camp-henkinen esitys pyrkii horjuttamaan paatuneen länsimaisen yleisön ennakkokäsityksiä siitä, mikä on uskottavaa ja mitä keksintöjä voi televisiossa esittää. Varoitus: sisältää runsaasti tahatonta huumoria ja kauhua. (Jari Lehtinen)


Traconin järjestäjät © 2005.